گیربکس اتوماتیک چیست؟
یکی از پیچیدهترین سیستمها در خودروهای معمولی گیربکس اتوماتیک است. این سیستم مبتکرانه عملکردی را انجام میدهد و آن هم تعویض دنده که در غیر این صورت راننده باید انجام دهد. گیربکس اتوماتیک تعویض دنده را به صورت خودکار انجام میدهد، بنابراین بسیاری از رانندگان درک خوبی از چیستی این قطعه و عملکرد آن ندارند. اما درک نحوه عملکرد گیربکس اتوماتیک میتواند شما را به راننده بهتری تبدیل کند و درک بهتری از آنچه ماشین شما میتواند انجام دهد به شما بدهد. در این مقاله قصد داریم شما را با مفهوم گیربکس اتوماتیک چیست و چگونه کار میکند آشنا کنیم لطفا تا پایان با ما همراه باشید.
گیربکس اتوماتیک چگونه کار میکند؟
گیربکس اتوماتیک یک گیربکس چند سرعته است که در وسایل نقلیه موتوری استفاده میشود که برای تعویض دنده در شرایط رانندگی عادی نیازی به هیچ ورودی راننده ندارند. رایجترین نوع گیربکس اتوماتیک، گیربکس هیدرولیک اتوماتیک است که از یک گیربکس سیاره ای، کنترلهای هیدرولیک و مبدل گشتاور استفاده میکند.
گیربکس اتوماتیک به گیربکس خود تعویض یا فناوری پدال AT یا دوگانه نیز معروف است، زیرا این سیستم بدون پدال کلاچ کار میکند. این یک نوع گیربکس وسیله نقلیه موتوری است که میتواند به طور خودکار نسبت دنده را با حرکت وسیله نقلیه تغییر دهد و نیاز به تعویض دستی دنده را از بین ببرد.
گیربکس اتوماتیک به ویژه در ترافیک شلوغ سپر به سپر در شهرها کارآمد است، جایی که راننده وسیله نقلیه مجهز به گیربکس دستی باید دائماً دندهها را حرکت دهد.
قطعات گیربکس اتوماتیک چیست
بیایید نگاهی به قسمتهای مختلف گیربکس اتوماتیک بیندازیم:
- جعبه انتقال
- مبدل گشتاور
- پمپ (معروف به پروانه)
- توربین
- استاتور (معروف به راکتور)
- کلاچ مبدل گشتاور
- چرخ دندههای سیاره ای
- بند و کلاچ ترمز
مبدل گشتاور چیست
مبدل گشتاور بین موتور و گیربکس قرار میگیرد. شبیه دونات است و در دهانه بزرگ محفظه زنگ گیربکس قرار دارد. این دو وظیفه اصلی در رابطه با انتقال گشتاور دارد:
- قدرت را از موتور به شفت ورودی گیربکس منتقل میکند
- گشتاور خروجی موتور را چند برابر میکند
این دو عملکرد را به لطف نیروی هیدرولیک ارائه شده توسط مایع انتقال داخل جعبه دنده شما انجام میدهد.
کلاچ مبدل گشتاور
برای جلوگیری از این اتلاف انرژی، اکثر مبدلهای گشتاور مدرن یک کلاچ مبدل گشتاور متصل به توربین دارند. هنگامی که خودرو به سرعت معینی میرسد (معمولاً 45-50 کیلومتر در ساعت)، کلاچ مبدل گشتاور درگیر میشود و باعث میشود که توربین با همان سرعت پمپ بچرخد. یک کامپیوتر زمانی که کلاچ مبدل درگیر است را کنترل میکند.
چرخ دندههای سیاره ای
در گیربکس اتوماتیک، ضریب دنده به طور خودکار افزایش و کاهش مییابد. و این میتواند به لطف طراحی مبتکرانه چرخ دنده سیاره ای اتفاق بیفتد.
یک چرخ دنده سیارهای از سه جزء تشکیل شده است:
- چرخ دندههای خورشیدی: در مرکز مجموعه دنده سیاره ای قرار دارد.
- چرخ دندهها/پینیونهای سیاره و حامل آنها: سه یا چهار چرخ دنده کوچکتر دور چرخ دنده خورشیدی را احاطه کرده و به طور ثابت با چرخ دنده خورشیدی مشبک هستند. چرخ دندههای سیاره ای (یا پینیون ها) توسط حامل نصب و پشتیبانی میشوند. هر یک از چرخ دندههای سیاره ای روی محورهای جداگانه خود که به حامل متصل هستند میچرخد. چرخ دندههای سیاره ای نه تنها میچرخند، بلکه به دور چرخ دنده خورشیدی نیز میچرخند.
- چرخ دندههای حلقه: چرخ دنده حلقه ای چرخ دنده بیرونی است و دارای دندانههای داخلی است. چرخ دنده حلقه بقیه مجموعه دنده را احاطه کرده است و دندانههای آن در شبکه ثابتی با چرخ دندههای سیاره ای قرار دارند.
نوارهای ترمز
نوارهای ترمز از فلز ساخته شده اند که با مواد اصطکاک آلی پوشانده شده است. نوارهای ترمز را میتوان برای ثابت نگه داشتن حلقه یا دنده خورشیدی سفت کرد یا برای چرخش آنها شل کرد. سفت شدن یا شل شدن نوار ترمز توسط یک سیستم هیدرولیک کنترل میشود.
پمپ روغن در گیربکس اتوماتیک چیست
پمپ شبیه یک فن است. دارای یک سری تیغه است که از مرکز آن امتداد دارند. پمپ مستقیماً روی محفظه مبدل گشتاور نصب میشود که به نوبه خود مستقیماً به چرخ فلایویل موتور پیچ میشود. در نتیجه، پمپ با همان سرعت میل لنگ موتور میچرخد. پمپ روغن انتقال را از مرکز به بیرون پمپ میکند.
گیربکس اتوماتیک چگونه کار می کند؟
رایجترین نوع گیربکس اتوماتیک از نیروی هیدرولیک برای تعویض دنده استفاده میکند. این دستگاه یک مبدل گشتاور یا کلاچ مایع را با مجموعه دنده ترکیب میکند که محدوده دنده مورد نظر را برای خودرو فراهم میکند. مبدل گشتاور موتور را به گیربکس متصل میکند و با مایع هیدرولیک نیرو را به دندهها منتقل میکند.
این دستگاه جایگزین یک کلاچ اصطکاکی دستی میشود و به خودرو اجازه میدهد بدون توقف متوقف شود. هنگامی که موتور نیرو را به پمپ مبدل گشتاور منتقل میکند، پمپ این نیرو را به روغن انتقال تبدیل میکند که توربین مبدل گشتاور را به حرکت در میآورد.
این دستگاه قدرت سیال را افزایش میدهد و قدرت بیشتری را به توربین برمیگرداند و یک چرخش نیروی گردابی ایجاد میکند که توربین و محور مرکزی متصل را میچرخاند. نیروی ایجاد شده توسط این چرخش سپس از شفت به اولین مجموعه دنده سیاره ای انتقال منتقل میشود.
این نوع انتقال دارای چیزی است که به عنوان کنترل هیدرولیک شناخته میشود. روغن گیربکس توسط یک پمپ روغن تحت فشار قرار میگیرد که میتواند بسته به سرعت خودرو، چرخش لاستیک در دقیقه و سایر عوامل، سرعت را تغییر دهد.
پمپ دنده ای بین مجموعه دنده سیاره ای و مبدل گشتاور قرار دارد، جایی که روغن انتقال را از یک مخزن میکشد و آن را تحت فشار قرار میدهد. ورودی پمپ مستقیماً به محفظه مبدل گشتاور میرسد که به صفحه انعطاف پذیر موتور متصل است.
اگر موتور کار نمیکند، گیربکس فشار روغن مورد نیاز برای کار را ندارد و بنابراین خودرو نمیتواند راه اندازی شود.
قطار دنده سیاره ای یک سیستم مکانیکی است که در آن چرخ دندهها با مجموعه ای از تسمهها و کلاچها به هم متصل میشوند. هنگامی که راننده دنده را عوض میکند، تسمهها یک دنده را ثابت نگه میدارند و دنده دیگری را میچرخانند تا گشتاور را از موتور منتقل کرده و دنده را کم یا زیاد کند.
چرخ دندههای مختلف گاهی اوقات به عنوان چرخ دنده خورشیدی، چرخ دنده حلقه و چرخ دنده سیاره ای نامیده میشود. چیدمان چرخ دندهها تعیین میکند که هنگام تعویض از یک دنده به دنده دیگر و به قطار محرکه وسیله نقلیه چه مقدار نیرو جریان مییابد.
دندههای یک گیربکس اتوماتیک چیست
دنده های گیربکس اتوماتیک شامل موارد زیر است:
وقتی وسیله نقلیه خود را به حالت رانندگی تغییر میدهید، همه دندههای جلو موجود را روشن کنید. این بدان معنی است که گیربکس میتواند در صورت لزوم بین کل محدوده دنده خود حرکت کند. گیربکسهای شش سرعته اتوماتیک رایجترین تعداد دندهها هستند، اما خودروهای قدیمیتر و کامپکتهای سطح ابتدایی ممکن است همچنان چهار یا پنج گیربکس اتوماتیک داشته باشند.
دنده اول زمانی استفاده میشود که بخواهید گیربکس را در دنده اول قفل کنید. با این حال، برخی از خودروها به طور خودکار این دنده را خاموش میکنند تا از موتور در سرعت خاصی محافظت کنند. این دنده مانند دنده دوم و سوم برای بکسل کردن، بالا یا پایین رفتن از تپهها و هنگام رانندگی در شرایط لغزنده و یخبندان بهترین است.
دنده دوم یا گیربکس را در دنده دوم مسدود میکند یا آن را به نسبت دنده اول و دوم محدود میکند. این تجهیزات برای سواری در سربالایی و سراشیبی در شرایط لغزنده و همچنین سواری در یخ، برف و سایر شرایط آب و هوایی بد ایده آل است.
دنده سوم یا گیربکس را در دنده سوم مسدود میکند و یا آن را به نسبتهای دنده اول، دوم و سوم محدود میکند. این قدرت و کشش لازم برای رفتن به سربالایی یا سرازیری را فراهم میکند. هنگامی که موتور به تعداد دور مشخصی در دقیقه (RPM) میرسد، اکثر خودروها به طور خودکار به دنده سوم تغییر میکنند تا از آسیب دیدن موتور جلوگیری شود.
آیا گیربکس اتوماتیک استیک شیفت است؟
گیربکسها به کنترل سرعت و گشتاور (نیروی چرخشی) خودرو کمک میکنند. هر چه سرعت بالاتر باشد، دنده مورد نیاز بالاتر است. ماشینهای اتوماتیک به تنهایی دندهها را تعویض میکنند، در حالی که ماشینهای دستی نیاز دارند که دندهها را با تعویض دنده عوض کنید.
خودکار بهتر است یا دستی؟
مطمئناً رانندگی با یک خودروی اتوماتیک در ترافیکهای توقف و حرکت آسانتر است زیرا به ورودی نیرو بیش از حد راننده نیاز ندارد. یک خودروی دستی میتواند در ترافیک پر هرج و مرج دست و پا گیر باشد و به ورودی نیرو زیادی از راننده نیاز دارد. با این حال، اگر میخواهید تصمیم بگیرید که ماشین باید با کدام دنده رانندگی شود، ماشین دستی گزینه بهتری است.
تفاوت بین گیربکس دستی و اتوماتیک چیست؟
گیربکس اتوماتیک یکی از مواردی است که اکثر مردم با آن آشنا هستند. گیربکس اتوماتیک این امکان را به خودرو میدهد که به تنهایی به جای اینکه رانندگان تنظیمات را انجام دهند، دندههای مختلف را تغییر دهد. دستی جایی است که گیربکس برای استفاده از کلاچ برای شتاب گیری به رانندگان متکی است.
آیا خودکار سریعتر از دستی است؟
خودروهای دستی نیز سریعتر از اتوماتیک حرکت میکنند. گیربکسهای دستی نیز پیچیدگی بسیار کمتری نسبت به گیربکسهای اتوماتیک دارند و بنابراین هزینه تعمیر آن کمتر است. اما رفع آسان به معنای آسان برای یادگیری نیست.
دندههای 1 2 3 در اتوماتیک چیست؟
اعداد یک دو و سه نشان دهنده دندههای مختلف است. FIRST کندترین است. دومی کمی سریعتر است و سومی از دومی نیز سریعتر است. D برای DRIVE است که باید بیشتر اوقات از آن استفاده کنید.
آیا خودکار ایمنتر از دستی است؟
وقتی دنده را عوض میکنید، یک دست را از روی فرمان بر میدارید. در یک ماشین اتوماتیک شما میتوانید هر دو دست خود را روی فرمان نگه دارید، به این معنی که کنترل بیشتری بر روی ماشین خود دارید، که به ویژه زمانی که مجبور به واکنش سریع هستید اهمیت دارد.
N در دنده ماشین به چه معناست؟
“N” نشانگر این است که گیربکس اتوماتیک شما در حالت خنثی یا چرخش آزاد است. این تنظیم دندههای را آزاد میکند (به جلو و عقب) و به تایرها اجازه میدهد آزادانه بچرخند. اکثر مردم از تنظیم N استفاده نمیکنند، مگر اینکه موتور ماشینشان روشن نشود و نیاز به فشار دادن آن داشته باشند یا وسیله نقلیه را بکسل کنند.
آیا ماشین اتوماتیک برای مناطق تپه ای خوب است؟
نه، ما به شما پیشنهاد نمیکنیم که برای چنین مناطقی به سراغ یک وسیله نقلیه گیربکس اتوماتیک بروید. در یک خودروی گیربکس اتوماتیک، تعویض دنده با توجه به مجموعههای دور در دقیقه انجام میشود و در مناطق تپهای، خودرو باید RPS را بالا نگه دارد تا نتایج بهتری بگیرد.
آیا ماشین اتوماتیک برای رانندگی طولانی خوب است؟
یک خودروی گیربکس اتوماتیک در واقع برای همه کسانی که رفت و آمدهای طولانی دارند و اغلب مجبورند در ازدحام زیادی رانندگی کنند، بسیار منطقی است. عدم نیاز به استفاده مکرر از کلاچ و دسته دنده، خستگی راننده را تا حد زیادی کاهش میدهد.
چرا گیربکس دستی بهتر است؟
راندمان سوخت بهتر در مجموع، موتورهای گیربکس دستی پیچیدگی کمتری دارند، وزن کمتری دارند و دندههای بیشتری نسبت به اتوماتیک دارند. نتیجه نهایی این است که در نهایت کیلومترهای بیشتری از بنزینی که پمپاژ میکنید، نسبت به خودروهای اتوماتیک دریافت خواهید کرد.
آیا خودروهای اتوماتیک سوخت بیشتری نسبت به دستی مصرف می کنند؟
خودروهای اتوماتیک میتوانند تا 10 درصد بیشتر از سوخت دستی خود مصرف کنند. با پیشرفتهای مدرن در گیربکسهای اتوماتیک و تغییراتی مانند “دستی خودکار” که اکنون در بسیاری از مدلهای جدید ارائه میشود، در مورد مصرف سوخت، اغلب انتخاب کمی بین این دو وجود دارد.
کدام نوع گیربکس بیشترین دوام را دارد؟
در حوزه حیاتی طول عمر، صاحبان خودروهای دستی در صدر قرار میگیرند. در مقایسه با ماشین اتوماتیک خود، بیشتر خودروهای دارای گیربکس دستی بیشتر عمر میکنند. مدت زمانی که گاهی اوقات میتواند به سالها تبدیل شود گیربکس دستی بیشترین دوام را دارد.
خنثی در خودرو به چه معناست؟
خنثی لزوماً یک چرخ دنده نیست. حالتی است که هیچ دندهای روی وسیله نقلیه درگیر نباشد. در گیربکس اتوماتیک، چرخها مستقل از پدال گاز به چرخش خود ادامه میدهند، بنابراین خودرو به حرکت خود ادامه میدهد.
S در ماشین به چه معناست؟
اگر در جادههای روستایی پرپیچ و خم رانندگی میکنید و میخواهید هنگام عبور از پیچها، RPM را بالا نگه دارید، موقعیت «S» بهترین انتخاب است. در «S»، گیربکس دندههای پایینتر را برای قدرت بیشتر با بیرون آمدن از منحنیها بیشتر نگه میدارد.
آیا میتوانم هنگام رانندگی از D3 به D تغییر دهم؟
بله، میتوانید هنگام رانندگی با گیربکس اتوماتیک دندهها را از D به D3 تغییر دهید. با این حال، بهتر است در صورت نزدیک شدن به تپه، قبل از اینکه از D به D3 پایین بیایید، کمی سرعت خود را کاهش دهید.
انواع گیربکس اتوماتیک چیست؟
برخی از پرکاربردترین گیربکس های این دسته عبارتند از:
- گیربکس دستی خودکار (AMT)
- گیربکس متغیر پیوسته (CVT)
- گیربکس دوکلاچه (DCT)
- گیربکس تمام اتوماتیک
گیربکس دستی خودکار(AMT)
گیربکس دستی خودکار (AMT) یا گیربکس نیمه اتوماتیک اساساً یک گیربکس اتوماتیک یا بدون کلاچ نیست، بلکه یک گیربکس دستی است که تعویض دنده را بدون فشار دادن کلاچ آسان میکند.
مکانیسم این نوع گیربکس شامل استفاده از دو بخش کلیدی است. یک سیستم محرک هیدرولیک و یک واحد کنترل الکترونیکی که در حین تعویض دنده، کلاچ را درگیر و جدا میکند. اساسا، این فقط یک کیت است که میتواند به هر گیربکس دستی معمولی اضافه شود و آن را به یک راه حل مقرون به صرفه برای خودروسازان تبدیل میکند.
گیربکس متغیر پیوسته (CVT)
گیربکس متغیر پیوسته (CVT) منحصر به فردترین گیربکس بدون کلاچ در مقایسه با سایر گیربکسهای ذکر شده در بالا است. توجه داشته باشید، این بهترین نیست، فقط منحصر به فردترین است، زیرا در حالی که سایر گیربکس ها تعداد معینی دنده دارند که برای ادامه شتاب باید تعویض شوند، یک واحد CVT هیچ دنده دیگری ندارد.
به طور معمول، تعداد دندهها در یک سیستم انتقال، که به عنوان سرعت نیز شناخته میشود، دارای تعداد محدودی از نسبتهای دنده است که در هر دنده توزیع شده است. بنابراین، برای رفتن سریعتر، باید از یک نقطه عبور کنید. از طرف دیگر CVT دارای دنده خاصی است که در تمام شرایط رانندگی متغیر است و میتوان آن را به راحتی در یک محدوده پیوسته از نسبت دندههای موثر تغییر داد.
این به شما امکان میدهد تا بر اساس عملکرد دریچه گاز خود، دور موتور یا RPM را برای شتاب یا کاهش سرعت کنترل کنید. گیربکس CVT نیز عمدتاً در خودروهای دو چرخ مخصوصاً اسکوترها استفاده میشود که شتاب و ترمز در آنها کلیدی است.
گیربکس دو کلاچ (DCT)
گیربکس دو کلاچه (DCT) بر اساس اصول مشابه AMT کار میکند، اما همانطور که از نام آن پیداست، یک گیربکس DCT به جای یک کلاچ از دو کلاچ استفاده میکند. هر کدام برای مجموعه دندههای زوج و فرد، که کارآمدتر از AMT است.
به زبان ساده، یک گیربکس DCT بیشتر شبیه دو گیربکس دستی است که در یک محفظه واحد قرار دارند. این کار به این صورت است: یک کلاچ در یک دنده با شماره فرد قرار دارد در حالی که رایانه کار میکند که در مرحله بعدی به کدام دنده شماره زوج نیاز دارید. کلاچ دوم آماده است تا آن دنده را درگیر کند و به سادگی کلاچ ها را در زمان مناسب جابجا کند.
مانند هر گیربکس اتوماتیک استاندارد، یک واحد DCT نیز دارای یک انتخابگر ساده دنده P، R، N و D و بدون پدال کلاچ است. به طور مستقل تعویض میشود یا میتوان آن را به صورت دستی با استفاده از یک اهرم تعویض دنده یا یک دروازه جداگانه روی گیربکس کنترل کرد.
گیربکس اتوماتیک
همانطور که از نام آن پیداست، گیربکس اتوماتیک یک گیربکس تمام اتوماتیک است که میتواند در حین رانندگی نسبت دنده را تغییر دهد و راننده را از تعویض دستی دنده رها کند. یک گیربکس اتوماتیک از اجزای اصلی : کلاچ مایع / هیدرولیک، قطار دنده سیاره ای و کنترل هیدرولیک تشکیل شده است.
یک کلاچ مایع/هیدرولیک شبیه به کلاچ در گیربکس دستی عمل میکند که با قفل کردن و باز کردن سیستم دنده سیاره ای دنده را تغییر میدهد. مبدل گشتاور یک کلاچ یا کوپلینگ هیدرولیک معروف است که در خودروهای شماره با موتورهای قدرتمند استفاده میشود.
دومین بخش مهم یک گیربکس اتوماتیک، قطار دنده سیارهای است، سیستمی که نسبتهای مختلف دنده را ارائه میدهد و بسته به اینکه کدام چرخ دنده سیاره ای قفل شده است، سرعت شفت خروجی را تغییر میدهد.
سومین جزء مهم مورد استفاده در گیربکس اتوماتیک، کنترل هیدرولیک است که بسیار شبیه به کوپلینگ سیال است، اما معمولاً یک پمپ دنده ای است که بین مبدل گشتاور و مجموعه دنده سیاره ای نصب میشود و کلاچها و تسمههای مختلفی را کنترل میکند که سرعت چرخش را کنترل میکند.
مزایای گیربکس اتوماتیک چیست
- راحتی رانندگی یکی از بهترین مزیتهای رانندگی یک ماشین اتوماتیک، راحتی آن است.
- به لطف عملکرد بدون کلاچ پدال و این واقعیت که نیازی به تعویض دستی دنده ندارید.
- مصرف سوخت خوب همیشه یکی از دغدغههای اصلی افرادی بوده است که خودروهای اتوماتیک را انتخاب میکنند.
- برای تطبیق پذیری و عملکرد عالی طراحی شده است.
- گیربکس اتوماتیک کاملاً به ورودیهای رانندگی پاسخ میدهد.
- قدرت کافی برای ارائه شتاب سریع و عملکرد رانندگی قوی دارد.
- همچنین یک عملکرد Hill Hold وجود دارد که از چرخش خودرو به عقب هنگام رانندگی در شیب جلوگیری میکند.
- ارزش فروش مجدد بالاتر
- در ترافیک توقف و حرکت عالی است
- برای رانندگی مبتدیان خوب است
معایب گیربکس اتوماتیک چیست
- نسبت به گیربکس دستی نیاز به فضای بیشتر و وزن بیشتر دارد.
- در مقایسه با گیربکس مبدل گشتاور اتوماتیک، استارت بدتر و سایش بیشتر از معایب اصلی است.
- قیمت خرید بالاتر از دستی
- هزینه تعمیر بالاتر
کلام آخر گیربکس اتوماتیک چیست
با توجه به مطالبی که گفته شد بزرگترین مزیت گیربکس اتوماتیک، توانایی رانندگی بدون نیاز به کلاچ است، همانطور که با گیربکس دستی مورد نیاز است. همچنین نداشتن کلاچ، توجه به تعویض دنده به صورت دستی و نظارت بر سرعت سنج برای انجام تعویضهای لازم را از بین میبرد که توجه شما را به تمرکز بر روی وظیفه رانندگی بیشتر میکند.
گیربکس اتوماتیک برای بهبود عملکرد نیاز به روغن با کیفیت دارند. شما میتوانید برای خرید روغن گیربکس با کیفیت اینجا کلیک کنید.