روغن موتور

نحوه انتخاب روغن موتور مناسب ماشین

نحوه انتخاب روغن موتور مناسب ماشین

نحوه انتخاب روغن موتور مناسب ماشین

با توجه به تمامی گزینه‌های موجود برای انتخاب روغن موتور؛ نحوه انتخاب روغن موتور مناسب برای ماشین مناسب برای خودروی شما ممکن است کار دلهره آور و پیچیده به نظر برسد. در حالی که اطلاعات زیادی در مورد انتخاب‌های مختلف روغن وجود دارد، بهترین و  اولین قدم انتخاب روغن موتور بسیار ساده است: به دفترچه راهنمای خودرو خود نگاه کنید. در این مقاله قصد داریم نحوه انتخاب روغن موتور مناسب ماشین مناسب را بررسی کنیم لطفا تا پایان با ما همراه باشید.

نحوه انتخاب روغن موتور با توجه به دفترچه راهنمای خودرو

دفترچه راهنمای خودروی شما روغن توصیه شده آن را فهرست می‌کند؛ چه فرمت استانداردی مانند 10W-30 باشد یا خیر. همچنین به عدد ویسکوزیته (یا ضخامت) روغنی که باید استفاده کنید اشاره می‌کند.

شما باید وزن و نوع را برای فصول و استفاده مورد انتظارتان از ماشین تنظیم کنید که در زیر توضیح خواهیم داد که چگونه این تنظیمات را انجام دهید.

فراموش نکنید برای استفاده منظم در دماهای متوسط، آنچه در دفترچه راهنمای خودرو شما ذکر شده است قطعا بهترین انتخاب خواهد بود. 

نوشته‌های بر روی بسته بندی روغن موتور

شما در هنگام خرید روغن موتور؛ متوجه یک علامت دو کاراکتری روی بسته بندی خواهید شد. آخرین استانداردهای خدمات API عبارتند از SP برای موتورهای بنزینی و CK-4 برای موتورهای دیزلی است.

این حروف بر اساس گروهی از آزمایشات آزمایشگاهی و موتور است که توانایی روغن را برای محافظت از موتور در برابر سایش و رسوبات و لجن در دمای بالا تعیین می‌کند.

اگر کنجکاو هستید API لیست کاملی از این استانداردها را در اینجا آورده است، اما مطمئن شوید که روغنی می‌خرید که تحت استاندارد فعلی آزمایش شده است:

  • برای موتورهای بنزینی این استانداردها شامل: SP، SN، SM، SL و SJ است.
  • برای موتورهای دیزلی این استانداردها شامل: CK-4، CJ-4، CI-4، CH-4 و FA-4 است.
انتخاب روغن موتور

در هنگام انتخاب روغن موتور به برچسب های آن توجه داشته باشید.

برچسب روغن موتور SAE

اینها برچسب‌هایی هستند که روی هر ظرف روغن موتور معتبری پیدا می‌کنید. عدد API در سمت راست به شما می‌گوید که آیا روغن دارای رتبه بندی خدمات فعلی است یا خیر.

همچنین شماره ویسکوزیته SAE را ارائه می‌دهد و به شما می گوید که آیا روغن تست حفظ منابع را گذرانده است یا خیر

ویسکوزیته روغن موتور

ویسکوزیته به مقاومت سیال در برابر جریان اشاره دارد. ویسکوزیته بیشتر روغن‌های موتور بر اساس ضخامت آن در صفر درجه سانتی گراد (با عدد قبل از W، که زمستان است، و همچنین ضخامت آن در 212 درجه که با عدد دوم بعد از خط تیره در ویسکوزیته نشان داده می‌شود، رتبه‌بندی می‌شود.

روغن موتور با گرم شدن نازک‌تر و روان‌تر می‌شود و با سرد شدن غلیظ می‌شود. طبق منطق، روغن ضخیم‌تر معمولاً لایه روانکاری بهتری را بین قطعات متحرک حفظ می‌کند و اجزای حیاتی موتور شما را بهتر آب بندی می‌کند.

با افزودنی‌های مناسب برای کمک به مقاومت در برابر نازک شدن بیش از حد در گرما، یک روغن را می‌توان با یک ویسکوزیته در هنگام سرد و ویسکوزیته دیگر در گرما درجه بندی کرد. هرچه روغن در برابر نازک شدن مقاومت بیشتری داشته باشد، عدد دوم (مثلاً 10W-40 در مقابل 10W-30) بیشتر خواهد بود.

در همین حال، در دماهای پایین، روغن باید در برابر غلیظ شدن بیش از حد مقاوم باشد تا همچنان بتواند به خوبی به تمام قسمت‌های متحرک موتور شما جریان یابد.

ضخامت بیش از حد می‌تواند راه اندازی موتور را دشوارتر کند که باعث کاهش مصرف سوخت می‌شود. اگر روغن خیلی غلیظ باشد، موتور به انرژی بیشتری برای چرخاندن میل لنگ نیاز دارد که تا حدی در حمام روغن غوطه ور است.

عدد کمتر قبل از W برای عملکرد در هوای سرد بهتر است، بنابراین روغن 5 وات معمولاً برای استفاده در زمستان توصیه می‌شود. با این حال، روغن‌های مصنوعی را می‌توان طوری فرمول‌بندی کرد که در زمان سرد، راحت‌تر جریان پیدا کنند، بنابراین آنها می‌توانند آزمایش‌هایی را که دارای امتیاز 0W هستند را پشت سر بگذارند.

هنگامی که موتور روشن می‌شود، روغن گرم می‌شود، به همین دلیل است که عدد دوم بالاتر به ویژه برای استفاده‌های شدید و موتورهای پیچیده‌تر و داغ‌تر مهم است.

انتخاب روغن موتور مناسب

در هنگام انتخاب روغن موتور سعی کنید به افزودنی های آن توجه داشته باشید.

نحوه انتخاب بین روغن موتور مصنوعی و معمولی

در این بخش قصد داریم شما به نکات مهمی درباره نحوه انتخاب بین روغن موتور مصنوعی و معمولی اشاره کنیم

روغن معمولی:

این روغن استاندارد خودروی جدید است. همه برندهای پیشرو دارای این روغن‌ها هستند که در چندین ویسکوزیته موجود هستند و تحت آخرین سطح سرویس API تست شده‌اند.

خودروسازان معمولاً یک روغن 5W-20 یا 5W-30 را برای دماهای سردتر و یک روغن 10W-30 را به عنوان اختیاری برای دمای محیط بالاتر تعیین می‌کنند. این سه رتبه بیشتر خودروهای سبک در جاده را پوشش می‌دهند.

مهم‌تر از آن، تعویض منظم روغن و فیلتر است. توصیه می‌کنیم روغن خود را هر 4000 کیلومتر یا چهار ماه یکبار تعویض کنید. حداقل مطلق دو بار در سال است. اگر خودروی شما نشانگر تعویض روغن الکترونیکی روی صفحه نمایشگر خود دارد، از راهنمایی‌های آن پیروی کنید و مطمئن شوید که پس از تعویض روغن، آن را دوباره تنظیم کنید.

روغن مصنوعی کامل:

روغن‌هایی که برای موتورهای با فناوری پیشرفته یا استفاده‌های سنگین ساخته می‌شوند، مملو از افزودنی‌های مصنوعی هستند. برچسب‌های این روغن‌ها نشان می‌دهد که آیا آزمایش‌های ویژه سخت‌گیرانه‌ای را برای عملکرد برتر و طولانی‌تر در تمام مناطق بحرانی، از شاخص ویسکوزیته تا محافظت در برابر رسوبات، پشت سر گذاشته‌اند یا خیر.

این دسته از روغن موتورها؛ در دماهای پایین بهتر جریان می‌یابند و در دماهای بالا اوج ویسکوزیته را حفظ می‌کنند. بنابراین، چرا همه نباید از آنها استفاده کنند؟ زیرا این روغن‌ها معمولا گران هستند و هر موتوری به آنها نیاز ندارد. حتی ممکن است ویژگی‌هایی وجود داشته باشد که موتور شما به آن نیاز دارد که روغن‌های مصنوعی ندارند.

روغن ترکیبی مصنوعی:

این روغن‌ها دارای دوز روغن مصنوعی مخلوط با روغن ارگانیک هستند و برای محافظت از بارهای سنگین‌تر موتور و دماهای بالا فرموله شده‌اند. این به طور کلی به این معنی است که آنها فرار کمتری دارند، بنابراین بسیار کمتر تبخیر می‌شوند، که باعث کاهش اتلاف روغن و افزایش مصرف سوخت می‌شود.

این روغن‌ها در میان رانندگان خودروهای شاسی‌بلند که برای فعالیت‌هایی که فشار بیشتری به موتور وارد می‌کنند، مانند حمل بارهای سنگین، محافظت بیشتری می‌خواهند، مناسب هستند، آنها همچنین بسیار ارزان‌تر از تمام مصنوعی هستند.

روغن با مسافت پیمایش شده بیشتر:

وسایل نقلیه امروزی به سادگی دوام بیشتری دارند. اگر ترجیح می‌دهید پول ماشین خود را بپردازید و مسافت پیموده شده را در شش رقم به خوبی طی کنید، انتخاب روغن دیگری دارید: روغن‌هایی که برای خودروهای با مسافت پیموده‌تر فرموله شده‌اند. تقریباً دو سوم وسایل نقلیه در جاده ها بیش از 75000 کیلومتر روی کیلومترشمار مسافت دارند. در نتیجه، شرکت‌های نفتی این موضوع را به‌عنوان حوزه مورد علاقه مشتریان شناسایی کردند و روغن‌های جدیدی را برای این خودروها توصیه می‌کنند.

هنگامی که وسیله نقلیه شما تا حدودی قدیمی‌تر است و مسافت پیموده شده بسیار بیشتری دارد، ممکن است متوجه چند لکه روغن در کف پارکینگ خود شوید. درزگیرهای موتور مانند آنهایی که در اطراف میل لنگ هستند ممکن است سخت شده و انعطاف پذیری خود را از دست داده باشند، بنابراین نشت می‌کنند و ممکن است ترک بخورند، به خصوص در دماهای پایین‌تر پس شما باید سطح روغن خود را بیشتر چک کنید.

روغن‌های مسافت پیموده شده با نرم‌کننده‌هایی فرموله می‌شوند که به منافذ آب‌بندی موتور جریان می‌یابند تا شکل خود را بازگردانند و انعطاف‌پذیری خود را افزایش دهند.

ممکن است متوجه کاهش عملکرد و نرمی موتور به دلیل سایش موتور در خودروی با مسافت پیموده شده خود شده باشید. این روغن‌هایی که مسافت پیموده‌شده بالاتری دارند، ویسکوزیته بالاتری نیز دارند. حتی اگر اعداد روی ظرف آن را نشان ندهند، محدوده نسبتاً وسیعی برای هر رتبه ویسکوزیته وجود دارد و روغن‌های مسافت پیموده شده بالاتر در بالای هر محدوده قرار دارند.

آنها همچنین ممکن است مواد افزودنی برای بهبود شاخص ویسکوزیته خود داشته باشند. در نتیجه آن‌ها پیستون‌های شما را بهتر به دیواره‌های سیلندر خود می‌بندند و از خلأهای بزرگ‌تر یاتاقان‌های موتور که با گذشت زمان فرسوده شده‌اند، نشت نمی‌کنند. آنها همچنین ممکن است دوز بالاتری از مواد افزودنی ضد سایش داشته باشند تا روند سایش را کند کنند.

انتخاب روغن موتور خودرو

در هنگام انتخاب و خرید روغن موتور خودرو به مقاومت آن توجه داشته باشید.

مقاومت روغن برای ماشین

مقاومت روغن در برابر رقیق شدن در دماهای گرمتر، شاخص ویسکوزیته نامیده می‌شود. اگرچه عدد دوم بالاتر خوب است، روغن همچنین باید قوی باشد و تا تعویض روغن بعدی هزاران کیلومتر دوام بیاورد. روغن تمایل دارد ویسکوزیته خود را در اثر برش از دست بدهد.

حرکت لغزشی در فاصله‌های تنگ بین سطوح فلزی، مانند آنچه در بلبرینگ‌ها وجود دارد، مقاومت در برابر از دست دادن ویسکوزیته که پایداری برشی نامیده می‌شود لازم است تا روغن بتواند لایه روان کننده بین آن قطعات را حفظ کند.

برخلاف ضد یخ که 95 درصد آن از یک ماده شیمیایی پایه (معمولاً اتیلن گلیکول) تشکیل شده است، روغن موتور مبتنی بر نفت حاوی مخلوطی از چندین نوع مختلف روغن پایه است که برخی از آنها گران‌تر از بقیه هستند.

شرکت‌های نفتی معمولاً از پنج گروه انتخاب می‌کنند که هر کدام به روش‌های متفاوت و در ویسکوزیته‌های متفاوت تولید می‌شوند. گروه‌های گران‌تر به‌شدت فرآوری می‌شوند، در برخی موارد با روش‌هایی که روان‌کننده‌ای تولید می‌کنند که می‌تواند به عنوان مصنوعی طبقه‌بندی شود.

فول سنتتیک: حاوی مواد شیمیایی است که ممکن است از نفت مشتق شده باشد اما به قدری تغییر یافته است که دیگر روغن طبیعی محسوب نمی‌شود. به عنوان مثال، یک ترکیب سفارشی حاوی 10 درصد پلی آلفائولفین (PAO) است که رایج‌ترین نوع ماده شیمیایی است که به عنوان ماده اولیه در یک روغن مصنوعی کامل استفاده می‌شود.

بسته روغن پایه: در هر روغنی بین 70 تا 95 درصد مخلوط را تشکیل می‌دهد. و بقیه از مواد افزودنی تشکیل شده است. روغنی که فقط 70 درصد روغن پایه داشته باشد لزوما بهتر از روغنی با 95 درصد روغن پایه نیست. برخی از روغن‌های پایه دارای ویژگی‌های طبیعی یا آنهایی هستند که از فرآوری آنها ناشی می‌شود که نیاز به افزودنی‌ها را کاهش می‌دهد یا از بین می‌برد. اگرچه برخی از افزودنی‌ها باعث بهبود روان‌کاری می‌شوند، اما لزوماً به تنهایی روان‌کاری بالایی ندارند.

مواد تشکیل دهنده یک بسته افزودنی از نظر هزینه متفاوت است، اما قیمت تنها یک عامل است. برخی از افزودنی‌ها در ترکیبات خاصی از روغن‌های پایه بهتر عمل می‌کنند. به همین ترتیب، برخی از روغن‌های پایه ارزان‌تر به دلیل عملکردی که با افزودنی‌های رایج دارند، انتخاب خوبی برای ترکیب هستند.

جلوگیری از نازک شدن روغن در حین داغ شدن آن در حالی که کارکرد موتور از بین می رود یک چیز است، اما جلوگیری از غلیظ شدن بیش از حد روغن نیز مهم است. استفاده از روغن‌های پایه درجه یک کمتر فرار برای جلوگیری از تبخیر یکی از روش‌ها است. تبخیر بسته روغن پایه نه تنها مصرف روغن را افزایش می‌دهد، بلکه منجر به غلیظ‌تر شدن روغن می‌شود که مصرف سوخت را کاهش می‌دهد.

نحوه انتخاب روغن موتور

در هنگام انتخاب روغن موتور سعی کنید مواد افزودنی آن را مطالعه کنید تا با موتور ماشین شما به درستی کار کند.

مواد افزودنی روغن موتور

استفاده شرکت‌های نفتی از افزودنی‌ها رویکرد دیگری برای بهبود و حفظ عملکرد روغن است. دمای بالای موتور با رطوبت، محصولات جانبی احتراق (مانند بنزین نسوخته)، زنگ زدگی، خوردگی، ذرات سایش موتور و اکسیژن ترکیب می‌شود و لجن تولید می‌کند که می‌تواند لجن زده و به موتور آسیب برساند. افزودنی‌ها با به حداقل رساندن لجن به حفظ روانکاری خوب کمک می‌کنند.

در اینجا دسته بندی اصلی مواد افزودنی و به چرایی اهمیت آنها اشاره می‌کنیم:

  •  بهبود دهنده‌های شاخص ویسکوزیته: با افزایش دما تمایل روغن به نازک شدن را کاهش می‌دهند.
  • شوینده‌ها: بر خلاف انواعی که برای شستن لباس‌ها استفاده می‌کنید، شوینده‌های موجود در روغن سطوح موتور را تمیز نمی‌کنند. آنها برخی از رسوبات را حذف می‌کنند. با این حال، هدف اصلی آنها تمیز نگه داشتن سطوح با جلوگیری از تشکیل رسوبات در دمای بالا، زنگ زدگی و خوردگی است.
  •  پراکنده کننده‌ها: این ذرات جامد را با نگه داشتن آنها در محلول پراکنده می‌کنند تا به هم نرسند و لجن یا اسید تشکیل ندهند. برخی از افزودنی‌ها هم به عنوان شوینده و هم به عنوان پخش کننده عمل می‌کنند.
  •  عوامل ضد سایش: گاهی اوقات روان کننده توسط روغن خراب می‌شود، بنابراین عوامل ضد سایش باید از سطوح فلزی محافظت کنند.
  •  اصلاح کننده‌های اصطکاک: این‌ها با عوامل ضد سایش یکسان نیستند. آنها اصطکاک موتور را کاهش می‌دهند و بنابراین، می‌توانند مصرف سوخت را بهبود بخشند. برای این کار از گرافیت، مولیبدن و سایر ترکیبات استفاده می‌شود.
  •  کاهش دهنده‌های نقطه ریزش: فقط به این دلیل که درجه ویسکوزیته 0 درجه پایین است به این معنی نیست که روغن به راحتی در دماهای پایین جریان می‌یابد. روغن حاوی ذرات موم است که می‌تواند مسدود شود و جریان را کاهش دهد، بنابراین از این مواد افزودنی برای حفظ جریان آن در سرما استفاده می‌شود.
  • آنتی اکسیدان‌ها: با مقررات سختگیرانه انتشار گازهای گلخانه ای که منجر به دمای موتور بالاتر می‌شود، آنتی اکسیدان‌ها برای جلوگیری از اکسیداسیون که باعث غلیظ شدن روغن می‌شود مورد نیاز است. برخی از مواد افزودنی که عملکردهای دیگری را انجام می‌دهند نیز به این منظور عمل می‌کنند، مانند عوامل ضد سایش.
  • بازدارنده‌های کف: حرکت میل لنگ از طریق روغن در ظرف روغن باعث ایجاد کف می‌شود. فوم روغن به اندازه جریان مایع روان کننده نیست، بنابراین روغن‌ها دارای بازدارنده‌های کف هستند که باعث فرو ریختن حباب‌های کف می‌شود.
  • بازدارنده‌های زنگ زدگی یا خوردگی: از قطعات فلزی در برابر اسیدها و رطوبت محافظت می‌کنند.

این نکته را فراموش نکنید لزوما نمی‌توانید روغن را با افزودن افزودنی‌های بیشتر بهبود بخشید. در واقع می‌توانید اوضاع را بدتر کنید.

به عنوان مثال، ترکیبات گوگرد دارای ویژگی‌های ضد سایش و آنتی اکسیداسیون هستند، اما می‌توانند مصرف سوخت را کاهش دهند و کارایی مبدل کاتالیزوری شما را کاهش دهند. استفاده بیش از حد از یک پراکنده خاص می‌تواند بر عملکرد کاتالیزور تأثیر بگذارد و مصرف سوخت را کاهش دهد.

افزودنی‌های ضد سایش و کاهش اصطکاک نیز ممکن است دارای موادی باشند که می‌توانند بر عملکرد کاتالیزور تأثیر بگذارند، مانند گوگرد، که شرکت‌ها برای استفاده کمتر از آن تحت فشار هستند. افزودن مقدار زیادی از برخی مواد شوینده نیز می‌تواند بر ویژگی‌های ضد سایش تأثیر بگذارد.

فیلتر را فراموش نکنید

فیلترهای روغن موضوعی کاملاً متفاوت، هرچند مرتبط، در مورد تعویض روغن شما هستند. باز هم، همیشه بهتر است برای نوع فیلتر مورد نیاز به دفترچه راهنمای خودرو خود مراجعه کنید. سعی داشته باشید در هر بار مراجعه به تعمیرگاه فیلترهای خود را نیز مورد بررسی قرار دهید.

کلام آخر نحوه انتخاب روغن موتور مناسب ماشین

در این مقاله سعی کردیم شما را با نحوه انتخاب روغن موتور مناسب ماشین آشنا کنیم و انواع مختلف روغن هایی که در بازار موجود است را مورد بررسی قرار داده و مزایا و معایب آن را شرح دادیم.

انتخاب روغن موتور؛ مناسب برای خودرو از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. مجموعه اویل استارز بهترین و با کیفیت ترین روغن موتورهای موجود در بازار را جمع آوری کرده و در اختیار شما قرار میدهد شما میتوانید برای مشاهده تمامی روغن موتورهای موجود بر روی لینک خرید روغن موتور کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *